Duurzaam hoeslaken kopen? Dit zijn natuurlijke materialen

Duurzaam hoeslaken katoen

Je hebt bijna alles aangeschaft om eindelijk in jouw nieuwe bed te kunnen slapen, maar je bent alleen nog op zoek naar een nieuw, duurzaam hoeslaken. Je hebt, als het goed is, een matras uitgekozen waarop jij kunt genieten van een goede nachtrust. Gemaakt van duurzame materialen. Hier hoort natuurlijk ook een fijn hoeslaken overheen dat jouw slaapcomfort nog verder gaat vergroten. Je wilt het juiste materiaal kiezen om comfortabel te slapen. Maar daarbij houd je natuurlijk ook rekening met de duurzaamheid van de materialen. Op z’n minst let je op het OEKO-tex certificaat.

Slapen op natuurlijke materialen

Het is comfortabel om te slapen op natuurlijke materialen, zoals katoen of zijde. Katoen is het meest gebruikte materiaal om in te slapen. En hoewel zijde goede eigenschappen heeft voor de huid, is het duur en vaak ook minder goed voor het milieu. Aangenomen dat je wel bij katoen kiest voor het juiste keurmerk. Katoen absorbeert transpiratie en is goed op hoge temperatuur te wassen. Synthetische materialen zoals acryl ademen niet voldoende en geven extra transpiratie tijdens het slapen. Bovendien kan het flink statisch worden, waardoor je haren alle kanten op staan als je wakker wordt. Als je van hele gladde stoffen houdt voor je bed, kies dan liever voor katoen-satijn.

Verschillende materialen duurzaam hoeslaken

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kunt kiezen, wanneer je op zoek bent naar een hoeslaken. Bij Cinderella.nl heb je keuze uit maar liefst vijf verschillende soorten, namelijk: percaline-katoen, katoen-satijn, flanel, jersey en badstof. Allemaal met een OEKO-tex certificaat. Alle soorten materialen hebben unieke eigenschappen in het gebruik ervan. Het is maar net wat jij persoonlijk prettig vindt. Lees hieronder de eigenschappen van de materialen. Van zacht, naar glanzend en glad, naar extra goed absorberend en warm.

Percaline-katoen hoeslaken

Bij percaline-katoen (zie foto bovenaan dit artikel) is het hoeslaken gemaakt van 100% hoogwaardig katoen. Het is een zachte en ademende stof. Dit zorgt ervoor dat het vocht goed absorbeert en het is ook nog eens zacht voor de huid.

Katoen-satijn hoes voor je bed

Hoeslaken satijn katoen

Bij katoen-satijn is het hoeslaken geweven in satijnbinding. Hierdoor voelt de stof heerlijk zacht, soepel en glad aan.

Flanel katoen duurzaam hoeslaken

Hoeslaken flanel

Een hoeslaken dat gemaakt is van flanel heeft de eigenschappen zacht, natuurlijk warm en ademend. Je kunt deze ook als molton gebruiken. Een molton is een laken dat je onder je onderlaken plaatst.

Jersey hoeslaken van katoen

hoeslaken van jersey katoen

Hoeslakens van jersey voelen erg zacht aan en brengen extra comfort mee tijdens het slapen. Jersey is een stof, die lijkt op T-shirt stof en is erg populair om als onderlaken te gebruiken. De naam Jersey zegt niets over het materiaal, maar over de manier van weven. Er zijn ook Jersey stoffen, die niet 100% katoen zijn. Let daar altijd op.

Badstof katoenen duurzaam hoeslaken

Badstof onderlaken

Zijn de hoeslakens van badstof gemaakt, dan zijn ze geschikt voor de iets dikkere matrassen t/m 30 cm. Hoeslakens van badstof zijn zacht voor de huid en ze absorberen vocht als de beste. Ideaal dus als je veel transpireert in je slaap. Omdat de stof dikker is, zijn ze ook warmer dan de meeste andere hoeslakens.


LEES OOK: Duurzaam slapen voor je baby en kind
EN Een duurzame babykamer, waar let je op?


De juiste manier om een hoeslaken te wassen

Heb je eenmaal een hoeslaken gevonden? Dan is het goed om te weten dat het belangrijk is om jouw beddengoed regelmatig te verschonen. Nederlanders slapen namelijk wereldwijd het langst per nacht, wat ervoor zorgt dat wij ook de meeste afvalstoffen per nacht in ons bed achterlaten. Op het eerste oog lijkt het wassen van jouw beddengoed een eitje, maar toch is dit niet voor iedereen het geval. Denk er bijvoorbeeld aan dat je jouw hoeslaken binnenstebuiten moet wassen. In de hoeken zit namelijk veel stof wat er niet zo gemakkelijk uit gaat.

Kies voor 60 graden voor hygiëne

Ook moet je eraan denken dat je je hoeslaken het beste kunt wassen op 60 graden Celsius. Als je lagere temperaturen gebruikt, raak je bacteriën niet kwijt. En je wilt hygiënisch slapen toch? Wassen op lagere temperaturen kan voor kleding wel, maar voor handdoeken, theedoeken en lakens was je alles alleen maar hygiënisch schoon vanaf 60 graden. Stop hoeslakens met elastiek vervolgens liever niet in de droger op hoge temperatuur. Dan gaat je hoeslaken langer mee. Voor het behoud van de stof is het drogen aan de waslijn veel beter. En je bespaart daar dan weer energie mee.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.