Een duurzame babykamer, waar let je op?

duurzame babykamer

Je bent zwanger en maakt plannen voor de babykamer. Het liefst wil je natuurlijk een duurzame babykamer maken. Met liefde en aandacht voor de toekomst van je kindje. Het is nu een plek waar je alvast droomt over je kleintje en mooie spullen wilt gebruiken, zodat je baby zich welkom voelt in jullie huis. Wat heb je allemaal nodig? Kun je tweedehands spullen gebruiken? En op welke manier kun je zo goed mogelijk de babykamer inrichten met respect voor het milieu? Met deze tips creëer je een duurzame babykamer.

De vloer, de muren en raamdecoratie

Het is goed de babykamer ruim voor de geboorte te schilderen. Gebruik een verf op waterbasis en kies een duurzame vloer. In verband met stof en eventuele dampen van verf is het belangrijk om deze eerst goed te laten drogen en te luchten voordat de baby er gaat slapen. Mommy Paint verkoopt duurzame verf in kleuren die speciaal zijn samengesteld voor de babykamer. Deze verf is vriendelijk voor mens en milieu. Je mag zelfs met deze verf aan de slag als je zwanger bent. Zorg ook dat je de kamer goed kunt verduisteren. Met bijvoorbeeld verduisterende rolgordijnen. Dat zal ervoor zorgen dat je kindje straks beter slaapt, ook als het buiten nog licht is.

Slapen in de duurzame babykamer

duurzame babykamer tips

Een baby slaapt in de eerste maanden gemiddeld 12 tot 18 uur per dag. Dat is best veel. Kies een duurzaam bedje of hangwiegje voor je kleintje, zodat ze zoet en zorgeloos kan dromen. Zo heeft Hussh Cradles allerlei hangwiegjes van biologisch katoen, die verantwoord zijn geproduceerd. Wil je in de eerste maanden je baby naast je eigen bed kunnen laten slapen? Dan is een wiegje van Bednest ideaal. Deze kun je gebruiken naast je eigen bed, zelfstandig als wieg of als mozesmand. Ook handig voor op reis. Je kunt een Bednest ook huren als je wilt. Voor duurzaam beddengoed en babykleding kun je terecht bij GreenJump. De leukste babypayama’s vind je bij De Kleine Vogelaar.

Duurzame verzorging voor je baby

Steeds meer ouders kiezen voor wasbare luiers. Waar je vroeger rechte doeken ingewikkeld moest vouwen om een wasbare luier te maken (ja, daar heb ik ervaring mee!) zijn er nu veel merken, die handige katoenen voorgevormde luiers verkopen. Daarbij zit dan een losse inleg, zodat je minder te wassen hebt. Ook de verzorging van je baby kun je duurzaam kiezen. In een andere blog schreef ik daar meer over met een link naar Big Green Smile.

Minder spullen is duurzaam

Van alle dingen die het milieu het meest belasten staan ‘spullen’ bovenaan de lijst. En juist in deze fase van het leven van je kind, heb je de meeste spullen nodig. Wil je zo duurzaam mogelijk je babykamer inrichten? Denk dan aan tweedehands spullen. Een wiegje van de kringloop zelf opknappen bijvoorbeeld. Een tweedehands box of gebruikt houten speelgoed. Je doet je portemonnee er ook een groot plezier mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.