Zo krijg je nóg meer groenten binnen 5 tips

meer groentenGroenten eten is gezond. En bovendien veel beter voor het milieu dan vlees of vis. We tipten je al eerder over meer groenten binnenkrijgen via producten die verrijkt zijn met bieten, wortels en andere veggies. Hieronder geven we nog eens 5 tips om lekker veel groenten binnen te krijgen.

1.    Groenten bij het ontbijt

Als je wel eens in Duitsland naar een hotel bent geweest, dan ken je het fenomeen van groenten bij het ontbijt. Op de buffettafel zie je steevast schijfjes tomaten en komkommer staan. In Engeland kun je zelfs bonen geserveerd krijgen in de ochtend. Groenten bij je ontbijt is misschien even wennen. Als je eenmaal ’s ochtends groenten aan je eetpatroon hebt toegevoegd, wil je niets anders meer. Je begint de dag met een heerlijk frisse smaak en je krijgt meteen een heleboel vezels, vitamines en mineralen binnen.

Ook lekker bij het ontbijt is tuinkers, dat je gemakkelijk zelf kunt zaaien. Of wat dacht je van een rijstwafel met avocado? Die laatste is overigens geen groente, maar een fruitsoort die vol gezonde vetten, vezels en vitamines zit.

—————————————————
LEES OOK: Meer groenten voor iedereen: no fairytales
—————————————————

2.    Salade of soep bij je lunch

Maak er een gewoonte van om te lunchen met soep of salade. Veel groenten lenen zich voor deze gerechten, dus je hoeft het niet alleen bij tomatensoep of een salade van ijsbergsla te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan courgette- of bloemkoolsoep. Ook van wortel en komkommer kun je een heerlijke soep maken.

Salades van verschillende soorten sla leveren een verscheidenheid aan gezonde voedingsstoffen. Voeg ook vooral bietengroen, spinazie en andere groenten toe, zodat je nóg meer vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Of maak eens een salade van andere groenten, zoals paprika en wortel.

Het broodje eet je er dan bij, net als de Fransen. Of laat het brood helemaal weg en maak een maaltijdsalade met fetakaas en walnoten. Ook zaden en pitten zijn heerlijk en gezond in een salade. Ze bevatten gezonde eiwitten die je een verzadigd gevoel geven en die je nodig hebt om een krachtsinspanning te leveren.

3.    Groenten door je smoothie

Smoothies zijn heerlijk en gezond. Je krijgt er een heleboel gezonde voedingsstoffen mee binnen. Zeker als je ze maakt van vers fruit. Door ook groenten aan je smoothie toe te voegen, verhoog je nog eens hun gezonde effect.

Groenten leveren namelijk langzame koolhydraten, waardoor je suikerspiegel gemakkelijker in balans blijft. Dat is niet alleen beter voor je energiepeil en je humeur, maar ook voor je gezondheid en je gewicht.

Mogelijk vind je het een vreemd idee om groenten aan je smoothie toe te voegen. Misschien denk je ook dat het niet lekker is om groenten in je smoothie te hebben. Toch proef je er vrijwel niets van als je een handje spinazie of boerenkool toevoegt. Ook sla kan prima in een smoothie. Net als kruiden, zoals basilicum.

4.    Green Juice

Een gemakkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen, is met een glas Nutribites Green Juice. Dit poeder van onder andere gedroogde groenten bevat een geconcentreerde hoeveelheid vitamines, mineralen en enzymen. Zo zitten er in één pot net zoveel voedingsstoffen als meer dan twee kilo groenten en fruit. Met één enkel glas krijg je zelfs zoveel vezels binnen als zo’n 200 gram spinazie. Op deze manier kun je je groente inname snel en gemakkelijk aanvullen. Want voor groenten geldt dat je er nooit te veel van kunt binnenkrijgen.

5.    Verhoog het aandeel groenten in je maaltijden

Als je meer groenten binnen wilt krijgen, kun je gewoonweg zoveel groenten opscheppen dat de helft van je bord ermee gevuld is. Je kunt ook het aandeel groenten in je maaltijden verhogen door bijvoorbeeld pasta te vervangen door groenten. Denk aan courgetti (spaghetti van courgette) of lasagnebladen van pompoen. Aardappels kun je vervangen door knolselderij en zoete aardappels en rijst door bloemkool- of broccolirijst. Wellicht heb je nog meer ideeën om het aandeel groenten in je maaltijden te verhogen. Veel succes en plezier met je gezonde eetpatroon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.