Duurzaam kerst vieren, hoe doe je dat?

duurzaam kerst vieren

Juist in de decembermaand geven we met z’n allen zoveel geld uit. Aan kerstbomen, cadeaus en eten. Als je jouw footprint wilt verkleinen, is het juist nú de periode om op te letten wat je koopt. En wat je eet. We weten allemaal dat vlees eten en spullen kopen een grote impact heeft op onze CO2 voetafdruk. Hoe kunnen we dit jaar duurzaam kerst vieren? We weten allang dat kerst draait om het samenzijn met familie en vrienden. Het gaat niet om de versieringen en de cadeaus. Maar je wil toch wel een beetje ‘uitpakken’ met de kerst. En je familie verwennen. Vier tips om duurzaam kerst te vieren.  

1.      Duurzaam kerst vieren met minder decoratie

Decoratie en kerst gaan samen op. Maar is het nodig om je hele huis vol te hangen met lampjes? En is één kerstboom ook genoeg? Moet je elk jaar nieuwe decoratie kopen? Of kun je ermee doen tot het echt kapot is gegaan? Maak op kerstavond, wat lichtjes in de tuin met kaarsen. Met een paar goede windlichten, kun je jaren doen. Wil je toch eens iets anders? Kijk dan bij de kringloop of er leuke gebruikte spullen zijn. Of ruil eens met de buren of je zus. Dan heb je toch weer eens wat anders, maar het kost weinig en is duurzaam bovendien!

2.      Uitnodigen van de gasten en kerstkaarten

Nodig je familie uit via de telefoon of digitaal. Een kaart sturen is minder goed voor het milieu, maar als je er toch voor kies, neem dan gerecycled papier. Je bent al hartstikke goed bezig als je rekening wilt houden met het milieu. Dus je mag best hier en daar compromissen sluiten. Ben je verknocht aan kerstkaarten maken en versturen? Doe dat dan vooral. Je pakt je winst wel weer op andere punten. Duurzaam kerst vieren mag helemaal op jouw manier.

3.      Zet een duurzame maaltijd op tafel

Met onze maaltijden kunnen we een grote winst behalen in het verkleinen van onze CO2 voetafdruk. De productie van vlees, met name rund en varken, geeft veel uitstoot van methaangassen. Dat is slecht voor het milieu. Bovendien zijn er zoveel landbouwhuisdieren op de wereld, dat er behoorlijk veel grond nodig is om het veevoer te kunnen verbouwen. Daarvoor wordt zelfs oerwoud gekapt. Ik hoef je niet te vertellen hoe slecht dat is voor de wereld.

Daarbij kost het hele proces voorafgaand aan een biefstukje op je bord een paar duizend liter water. En ook bruikbaar water wordt de laatste jaren steeds schaarser. Reden genoeg om na te gaan denken over een meer plantaardige manier van eten. En juist met kerst kun je de tijd nemen om eens wat mooie recepten klaar te maken zonder vlees. En tegelijk jouw familie en vrienden te inspireren om minder vlees te gaan eten.

4.      Kerstcadeaus

Een bos bloemen is fijn om te krijgen met kerst. Zeker als je de gastvrouw bent. Op de webshop www.boeketcadeau.nl kun je prachtige kerstboeketten vinden. Maar meer dan één boeket tegelijk is natuurlijk niet nodig. Kerst kan ook zonder cadeaus, maar als je wel voor cadeaus kiest, verzin dan vooral iets duurzaams. Mooie kookboeken met vegan recepten, voor iedereen die van koken houdt, bijvoorbeeld. Of zoek andere duurzame cadeaus.

5. De boom

Ja, we willen een kerstboom met kerst. Zonder boom is het toch een beetje kaal. Maar moet het perse een echte boom zijn? Of mag het ook een nepperd zijn, die je de rest van je leven kunt gebruiken? En als je dan toch die geur van dennennaalden wilt, kies dan voor een duurzame kerstboom. Dat is er niet eentje die gekapt wordt, om een paar weken later op de bandstapel te verdwijnen. Koop een boom met kluit, die je na de kerst in eigen tuin plant. Houd de pot erom, zodat je deze volgend jaar gemakkelijk weer uit kunt graven. Heb je geen ruimte in de tuin? Huur dan je kerstboom bij adopteereenkerstboom.nl. Daar kun je jouw boom ophalen en zelfs een naam geven. Na de kerst breng je hem of haar weer terug. Ze gaan de grond weer in en kunnen lekker doorgroeien, zodat je volgend jaar een grotere boom hebt. Het is iets duurder dan wegwerpboom, dat is jammer. Maar het is zoveel duurzamer dan elk jaar weer een boom te laten kappen.

Heb jij nog meer tips om duurzaam kerst vieren mogelijk te maken? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.