Boekweit is gezond en duurzaam

Boekweit is gezond en duurzaam

Bak jij glutenvrij? Dan heb je vast al weleens gehoord van boekweitmeel. Dit meel is namelijk vrij bekend en een fantastische vervanger voor bloem in glutenvrije recepten. Kamp je bijvoorbeeld met coeliakie of een glutenintolerantie en wil je graag bloem vervangen door een glutenvrij alternatief? Dan biedt boekweitmeel verschillende voordelen die het overwegen waard zijn.

Wat is boekweitmeel?

Boekweitmeel wordt verkregen uit de gemalen zaden van de de boekweitplant, de Fagopyrum esculentum. Dit meel zit boordevol voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde levensstijl en dragen bij aan een goede spijsvertering en energieniveau. Ondanks dat we het bij de meelsoorten als “tarwe” rekenen, behoort boekweitmeel niet tot de tarwegroep. Boekweit behoort tot een compleet andere plantenfamilie, namelijk de duizendknoopfamilie. Dit maakt boekweitmeel van nature glutenvrij, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Goed glutenvrij alternatief voor bloem

Boekweit pannenkoeken

Met boekweitmeel kun je een breed scala aan gerechten bereiden, waaronder wraps, pannenkoeken, poffertjes, wafels en brood. Het grote voordeel van boekweitmeel is dat het gemakkelijk verkrijgbaar is en niet zo duur als sommige andere glutenvrije meelsoorten, zoals amandelmeel. De smaak van boekweitmeel is relatief neutraal, met een lichte nootachtige smaak in vergelijking met tarwemeel. Dit meel is vooral handig om structuur toe te voegen aan de (glutenvrije) lekkernijen die je wilt bereiden. Kijk hier voor een recept op mijn site mamas.nl.

Betaalbaar alternatief voor bloem

Hoewel er verschillende glutenvrije vervangers voor bloem verkrijgbaar zijn, zijn veel van deze opties moeilijk verkrijgbaar en vaak duurder dan gewone bloem. Gelukkig geldt dit niet voor boekweitmeel. Dit meel is namelijk ruimschoots verkrijgbaar in de meeste supermarkten en kan ook online worden besteld. Bovendien is boekweitmeel, in vergelijking met andere glutenvrije meelsoorten, betaalbaar.

Een uitstekend bindmiddel in glutenvrije recepten!

Naast het fungeren als vervanger voor bloem, werkt boekweitmeel ook uitstekend als bindmiddel. Dit is vooral handig bij het bereiden van glutenvrije recepten, waarbij een bindmiddel nodig is om de verschillende ingrediënten bij elkaar te houden. Boekweitmeel kan ook worden gebruikt om sauzen en soepen te binden, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in de keuken.

Boekweit is gezond én duurzaam!

Boekweit is niet alleen voor veel mensen een ideaal alternatief voor meelsoorten. Het is ook om een andere reden populair: de teelt ervan is erg duurzaam en goed voor de biodiversiteit. Boekweit doet het goed op arme grond. Het kan zelfs niet tegen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dat biedt mooie kansen voor biologische teelt. Bloeiende boekweit is door de grote hoeveelheid nectar een prachtig gewas voor wilde- en honingbijen. Omdat de opbrengst per hectare vrij laag ligt, kiezen Nederlandse boeren er helaas niet vaak voor. Let er bij aankoop op dat het product uit Oekraïne komt en niet uit China, als je de meest duurzame optie wilt kiezen.

Foto boven door MART PRODUCTION; foto midden door Monstera Production. Beide via Pexles.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.